Záujem mužov o rodičovskú dovolenku extrémne vzrástol

TLAČOVÁ SPRÁVA SCHREIBER group:

Záujem mužov o rodičovskú dovolenku extrémne vzrástol

Vek odchodu na rodičovskú dovolenku sa v priemere posunul o 7 rokov neskôr. Muži ju berú aj ako sabbatical či kariérny oddych, v čom ich podporujú aj firmy.


Záujem mužov čerpať rodičovskú dovolenku extrémne vzrástol. Ako ukazuje prieskum spoločnosti SCHREIBER group, v porovnaní s minulosťou predstavuje nárast na Slovensku o 480 %. „Materská a rodičovská dovolenka je v dnešnej dobe prežívaná, chápaná a riešená úplne inak ako pred pár rokmi,“ hovorí o zmene Martin Miklánek, výkonný riaditeľ SCHREIBER group. Jedným z dôvodov je, že sa ženy začali viac presadzovať na najvyšších pozíciách v biznise, zastávajú kľúčové manažérske, ale bežné pracovné pozície, ktoré boli v minulosti chápané ako čisto mužské role. „Druhým faktorom je riešenie rodičovskej dovolenky ako spôsobu zmeny na štýl sabbatical, kariérny oddych, alebo ako dôvod na kariérnu zmenu. Aj súčasné trendy a benefity mnohých firiem tomu nahrávajú a dokonca mužov v ich rodičovskej role veľmi podporujú. Nárast tohto benefitu vo firmách je 40 %,“ upozorňuje.


Dopomohlo aj „vyhoretie“

Trendom novej a modernej Európy je jednoznačná orientácia na slobodu voľby a smerovania, či už v oblasti pracovnej kariéry alebo osobného rozvoja. Čísla z prieskumu však v mnohom prekvapia. Až 68 % párov preferuje otázku kariérneho života a pracovných úspechov ako väčšiu prioritu v porovnaní s materstvom. Ešte viac, 77 % jednotlivcov, sa kvôli kariérnemu úspechu, resp. ceste nechce dlhodobo partnersky viazať, vrátane manželstva. „Napríklad vek odchodu na rodičovskú dovolenku sa nám v priemere posunul o 7 rokov neskôr,“ dopĺňa Martin Miklánek.

K nárastu záujmu mužov o rodičovskú dovolenku tak v mnohom prispel aj tlak, ktorým muži počas kariérnej cesty čelia. „Muži stále chápu úlohu byť hlavou rodiny, hlavný zdroj príjmu, ale aj vodcom vo firme. Mnohí z nich to však neriešia komplexne a rozbehnú sa do všetkých oblastí na 100 %, a to nie je vždy tá najlepšia cesta. Po krátkom čase sa dostaví únava, depresia, prípadne pocit vyhorenia,“ upozorňuje Martin Miklánek.

V kombináciami s očakávaním okolia, tlakom v práci a následne aj s príchodom nových rodičovských povinností môže byť preto pre nich lákavé siahnuť po rodičovskej dovolenke. „Mnohí sa popri rodičovstve snažia začať venovať podnikaniu, príležitostnej práci, či začať rozvíjať myšlienky, na ktoré popri práci “nemali čas”,“ dodáva.


Akú úlohu zohráva príjem

Ešte donedávna bola pritom u nás takáto možnosť priam nepredstaviteľná. Mnohé ženy sa však už intenzívne usilujú presadiť na svojej kariérnej ceste, ale aj v oblasti svojho pôsobenia. „Majú veľmi veľké očakávania od svojho profesijného, ale aj osobného života a materstvo je len jedna méta na ich zozname povinností,“ hovorí Martin Miklánek.

Faktom dopomáhajúcim k rozhodnutiu tak môže byť do istej miery aj príjem, najmä ak ho má žena vyšší. „Je prirodzené, že páry sa na tomto fungovaní vedia aj racionálne dohodnúť. Ak partnerka zarába viac, alebo má pracovné miesto, o ktoré sa dlho usilovala, prípadne rozbehnutý väčší projekt, vidíme bežne v tomto smere dohody oboch strán,“ konštatuje.

Ako však zároveň Martin Miklánek dodáva, muži, ktorí nastupujú na rodičovskú dovolenku, sa na ňu tiež veľmi dobre pripravili, finančne sa „predzásobili“, alebo sú podnikateľmi a počas rodičovskej dovolenky pokračujú vo vedení firmy, len vypustili operatívne povinnosti. „Často však podľa ich vyjadrení ide aj o fázu „upratania si hlavy”, myšlienok, smerovania firmy, alebo ich vlastného života, ktoré príchod dieťaťa príjemne „narušil“,“ podotýka. Dokonca, ako ukázal aj samotný prieskum SCHREIBER group, až 82 % žien sa priznalo, že ostali pozitívne prekvapené, že ich muži uchopili starostlivosť o dieťa a domácnosť lepšie, ako očakávali.





Čo ešte uvádzajú výsledky


  • 68 % párov preferuje otázku kariérneho života a pracovných úspechov ako väčšiu prioritu v porovnaní s materstvom
  • 77 % jednotlivcov sa kvôli svojmu kariérnemu úspechu/ceste nechce dlhodobo partnersky viazať (prípadne manželstvom)
  • vek odchodu na rodičovskú dovolenku sa v priemere posunul o 7 rokov neskôr
  • 82 % žien sa priznalo, že ostali pozitívne prekvapené, že ich muži dokázali uchopiť starostlivosť o dieťa a domácnosť lepšie ako očakávali.


Zdroj: SCHREIBER group